Zanimljivosti – 5 najčešćih zabluda limenog krova

10. 11. 2015     Edvin Mulalić      Zanimljivosti
 
limeni krov

5 Najčešćih Zabluda Limenog Krova

Bitno je imati prave informacije!

Jako često čujemo priče o zabludama koje se tiču postavljanja limenog krova a ponavljaju se iz dana u dan. U 5 najčešćih zabluda limenog krova ubrajamo one poput povećane šanse udara groma u lim, jake buke pri kišnim danima i druge.

Možda biste i Vi htjeli da čujete konačan odgovor na ovakve predpostavke – jednom-za-uvijek, dopustite nam da Vam obrazložimo:

Da li će limeni krov povećati šanse udara groma u moj krov?

Odgovor na ovo pitanje je: Definitivno ne! Iako metal sprovodi električnu energiju, ipak ne privlači udare groma. Grom rijetko kada pronalazi metu u zgradama, kućama ili još manjim objektima. Ovo nam je poznato jer udare groma najviše privlače najviši objekti, poput: jako visokih drveća, a i kule, antene i odašiljači.

Ali bez obzira na sve rečeno, ako bi Vaš krov ipak pretrpio udar groma, lim će efikasno da provede struju kroz konstrukciju objekta. Budući da lim nije zapaljiv, radi se o jako malom ili čak nepostojećem riziku što čini upravo limeni krov najbolju opciju što se tiče vremenskih nepogoda.

Da li je limeni krov glasan (kiša, led…)?

Ovo bi Vas moglo iznenaditi.Limeni krov je često i tiši od čak objekta koji je pokriven šindrom. Kada se pravilno ugradi, limeni krov će Vašu kuću zapravo učiniti još tišom, jer zaglušuje zvuk udara kiše, tuče i općenito nepogodnih vremenskih uvjeta – što je još jedna stavka koja limeni pokrov čini najbljim izborom za Vaš objekat.

Da li je limeni krov sklon prohrđavanju?

Iako je moguće pod određenim uvjetima, današnji sistemi limenog krova se rade da traju. Drugim riječima – lagano, a vječno! Na ovo pitanje nije moguće dati jedan odgovor koji će da vrijedi za sve oblike i vrste kvalitete limenog krova. Potrebno je da svog montera uputite u Vaše zahtjeve kvalitete lima koji će da pokriva Vaš objekat. Firma LIMOMETAL d.o.o izdaje garanciju na prohrđavanje.

Da li led može da udubi limeni krov?

U većini slučajeva – ne. Kvalitetan limeni krov može da izdrži desetljeća napada leda, veoma jakog vjetra i snijega. Naravno, u nekim ekstremnim slučajevima, naročito veliki komadi leda mogu da ponekad uzrokuju manje udubine limenog krova – ali naravno samo u veoma ekstremnim slučajevima. Drugim riječim, tipično nevrijeme neće uzrokovati štetu Vašeg limenog krova, dok je tipični crijep dosta skloniji oštećenju pod istim uvjetima.

Da li mogu da hodam po limenom krovu radi čišćenja oluka?

Velik broj ljudi misli da se ne smije (ili da ne bi trebalo) hodati po limenom krovu, ali istina je da je to potpuno moguće i normalno. Ipak, potrebno je znati kako hodati po svom krovu. Mnogi bi željeli da očiste svoje oluke ili iz nekog drugog razloga da se popnu na krov, ali nisu sigurni da li to smiju, ili misle da ne bi trebali. Jako je bitno da se posavjetujete sa instalaterima svog krovnog sistema o tome kako da hodate po baš svom krovu.

Pošaljite nam Vaša pitanja. Možda Vas zanima nešto u vezi lima, limenog krova ili cijelog asortimana naših proizvoda – slobodno nam pošaljite upit kakav god on bio i mi ćemo Vam odgovoriti s tačnim informacijama. Upite možete poslati putem elektronske pošte ili naše Facebook stranice. Isto tako možete da date svoje mišljenje u komentarima ispod ovog članka.